Books

 

Чудя се дали има някой, който да не обича шоколад? А дори и да има той със сигурност лъже! Нали така? Да?! А знаеш ли, че любимото твърдение на Мечо
Пух “Колкото повече, толкова повече” с всичка сила се отнася за шоколада:   Колкото повече стои в устата, толкова по- вкусен става. Защо ли? Ами защото е много специален. Той е единствената храна, която се топи в устата. Как така единствената? И какво го прави толкова
специален? Като начало ще споделя, че шоколадът е плод..

 

 

bliznacite-ot-zachevaneto-do-tri-godinki-krasimira-decheva-hom-futurus

“Когато разбрах че съм бременна с близнаци, след естествената изненада от броя на бебетата в мен , започнах да търся информация  за бременността и отглеждането на две деца едновременно. За съжаление не успях да открия много. Навсякъде намирах съвети и препоръки за едно дете, на много малко места имаше за повече. Затова се опитах да обединя всичката информация, събирана прилежно от мен , докато посещавах лекциите на училищата за родители, тази която прочетох в Интернет и личния ми опит и създадох български сайт за близнаци – bliznaci.net. Благодарение на издателство “Homo Futurus” тази информация се превърна в книга , която искрено се надявам да е от полза за бъдещите и настоящи родители на близнаци.”

 

bliznacite2 copy

“Нашите близнаци вече са пораснали. Пристъпват все по-уверено, заиграват се доста повече отпреди и с нескрито любопитство се оглеждат в заобикалящата ги среда. Дали ни харесва или не, те се променят. И родителите се изправят пред нови предизвикателства. В живота на децата настъпва период, през който те все повече опознават света извън дома, създават първите си лични контакти, приятелства и неприятелства, запознават се с първата си учителка в яслата или в детската градина. Всеки родител се тревожи дали децата му са физически и емоционално готови да бъдат записани в първата им реална социална мрежа – детската ясла. Посещението на ясла може би е първата истинска промяна в живота на децата, която те могат да осъзнаят. И дали ще го приемат позитивно или не, зависи от толкова много фактори, че дори и родителите започват да се чувстват несигурни. Надявам се настоящата книга, която е продължение на „Близнаците от зачеването до 3 години“, да бъде от полза на родителите и децата с насоки, съвети, личен пример и опит.”

Kurmene copy copy

 

Кърменето е най-големият подарък, който майката е в състояние да направи за своето бебе в началото на живота му. Природата е създала съвършен механизъм за осигуряване на необходимите вещества за развитие на малкото човече в момента, в който се появи на бял свят, и от жената се иска единствено да го задейства. Този механизъм е майчината кърма. Тя е предназначена точно за нейното бебе и по никакъв начин не е заменима. Тази книга включва физически и психологически аспекти на кърменето, различни техники и практически съвети.

 

 

3Всяка майка, още по време на бременността си, обмисля въпросите, свързани с храненето на нейното дете. Приемането на течности и храненето са основни жизнени процеси, които осигуряват на малкия човек необходимите за правилния му растеж вещества. Всяка възраст след раждането на бебето се отличава с различен хранителен режим:

  • Кърмене.
  • Захранване.
  • Преминаване към обща храна.
  • Хранене наравно с възрастните.
  • В тази книга е събрана информация за храненето на детето от раждането му до тригодишната му възраст. Посочени са препоръки за здравословно хранене до 3 години, рецепти от детски кухни и мнения на утвърдени специалисти. Цитирани са съвети за храненето на СЗО и Националния център по опазване на общественото здраве в България.

Преди да се появят децата ми, не се замислях откъде идва храната, която консумираме, след раждането на близнаците обаче всичко това започна да ме интересува. И разбира се като майка около милион пъти съм се чудила какво да сготвя. Храната хем трявба да се хареса на цялото семейстов, хем трябва да е питателна, а и според всекидневните публикации в интернет непременно трявба да е здрависловна. Обсъждането на закуската/обяда/вечерята с майките в градинката се превърна в ежедневие. Натрапчиво в началото, после изключително полезно. И след всички коментари за Е-тата в опакованите и неопаковани храни, рецепти, снимки на атрактивни за децата ястия  и пр., в съзнанието ми се затвърди тезата че най-добрата храна е домашно приготвената. Която да се вписва в модела “здравословна”. След успеха на книгата ми “Хранене до три годишна възраст”  логично дойде продължението й – настоящата книга, съдържаща информация за изключително важен аспект от живота на децата – пълноценното им хранене в училищна възраст. Наясно съм че мисията “здравословно хранене в училище” си е предизвикателство, точно както съм наясно, че не бих била добър родител, ако не опитам възможното да възпитам децата си да живеят пълноценно. А здравословния начион на живот е неделима част от това.

trista-shestdeset-i-pet-balgarski-narodni-pojelania-za-vseki-den

 

 

Великолепен подарък за всеки – книгата съдържа 365 пожелания и мъдрости за всеки един ден от годината. Освен пожеланията, на всяка страница е оставено и място за бележки към деня. Книгата разполага и с допълнително място за бележки, в удобен джобен формат е и е с размери 10 / 13.7 / 2.5 cm.